Uudised      KKK      Tegevusplaan      Siseveeb      Kontakt      
Hääd kiigepüha ehk lihavõtteid! Hääd kiigepüha ehk lihavõtteid! Lihavõtteid tähistatakse igal aastal esimesel täiskuupühapäeval pärast kevadist pööripäeva. Niisiis võib see püha olla 23. märtsist kuni 26. aprillini. Õnnetoovaks peetakse tõusva päikese või tantsu vaatamist esimese lihavõttepüha hommikul. Kiigepüha oli vanadele eestlastele maagia aeg. d?id=44548637 ← Eelmine Tallinna ringkond sai uued juhid Järgmine → Naiskodukaitse buffi debüüt Hääd kiigepüha ehk lihavõtteid!

Hääd kiigepüha ehk lihavõtteid!

Anneli Sepp 29. märtsil 2013

Lihavõtteid tähistatakse igal aastal esimesel täiskuupühapäeval pärast kevadist pööripäeva. Niisiis võib see püha olla 23. märtsist kuni 26. aprillini. Õnnetoovaks peetakse tõusva päikese või tantsu vaatamist esimese lihavõttepüha hommikul. Kiigepüha oli vanadele eestlastele maagia aeg.

Hääd kiigepüha ehk lihavõtteid!
Lihavõtted Foto: Anneli Sepp

Meie esivanemad kogunesid vastlapäeval kiigemäele, et elada seltsielu ja ka kiikuda. Kiikumist on peetud viljakusmaagiliseks toiminguks viljakasvu heaks samamoodi nagu vastlaliu tegemist vastlapäeval.

 

Eestlased, nagu ka lätlased, veeretasid lihavõtetel mune. Kiigemäele oli kaasa võetud ise värvitud kanamune, mida veeretati alla liivast meisterdatud pisikesest liumäest. Kui su muna puutus kellegi teise muna vastu, said lisaks oma munale ka teise ilusa muna endale. Kui aga muna ei puudutanud teist, siis jäid enda omast ilma. Veeretada sai senikaua, kuni teistelt mune võideti, seejärel võis saagi kokku korjata ja järgmine pääses veeretama. See mäng on kahjuks eestlaste seas enamasti unustatud, kuid lätlased veel mäletavad. Mina olen aga seesuguse liumäe meisterdanud isegi lumest või toas vaibast. Minu õe väiksed lapsed huvitusid juba, millal jälle mune veeretame.

 

Mune värvides värvime halli kevade värviliseks, et saaksime rõõmsamalt suve oodata. Tähistame nõnda looduse tärkamist ja taassündi. Muna on iidvana sigivuse ja sünni sümbol. Kuna jänese sigivus on lausa kõnekäänuline, siis pole ime, et lihavõtte tähiseks on jänes koos munadega. Asjatult ei öelda, et kevadel sündinud loomad on kõige tugevamad.

 

Kiigepühal on läbi aegade kingitud või vahetatud värvitud mune. Ka endale meenub lapsepõlves sõbrannalt saadud erilistes toonides muna, mida üritasin pikalt säilitada. Kahjuks tulutult – keedumuna ei säili kaua. Kiigepüha tipuks oli aga munade koksimine. Muna pihus hoides löödi see teise munaga kokku ja loodeti, et enda muna koor ei purune. Kelle muna katki läks, see oli kaotaja ja loovutas oma muna teisele.

 

Ilusat kiigepüha ja värvilisi mune, mida kinkida ja teistelt ära mängida, ning viljakat aastat!

Hääd kiigepüha ehk lihavõtteid!
Foto: Anneli Sepp

Munade veeretamise õpetus algajatele:

 

http://www.youtube.com/watch?v=NUbLDOMBASc

 

Veel kiigepühast:

 

Miksike, M.Koplus, Ülestõusmispüha ehk lihavõtted

http://www.miksike.ee/documents/main/lisa/pidu/munadepuhad/ylest.htm

 

Eesti Päevaleht, R.Tooming, Pühad: Munapüha, kevadpüha, kiigepüha

http://www.epl.ee/news/kultuur/puhad-munapuha-kevadpuha-kiigepuha.d?id=50919065

 

Maaleht, A.Kaasik, Munapüha toob tervist ja rõõmu

http://www.maaleht.ee/news/uudised/elu/munapuha-toob-tervist-ja-roomu.d?id=44548637

FastLion CMS

Hääd kiigepüha ehk lihavõtteid!

Hääd kiigepüha ehk lihavõtteid!

Lihavõtted Foto: Anneli Sepp Meie esivanemad kogunesid vastlapäeval kiigemäele, et elada seltsielu ja ka kiikuda Kiikumist on peetud viljakusmaagiliseks toiminguks viljakasvu heaks samamoodi nagu vastlaliu tegemist vastlapäeval Lihavõtteid tähistatakse igal aastal esimesel täiskuupühapäeval pärast kevadist pööripäeva. Niisiis võib see püha olla 23. märtsist kuni 26. aprillini. Õnnetoovaks peetakse tõusva päikese või tantsu vaatamist esimese lihavõttepüha hommikul. Kiigepüha oli vanadele eestlastele maagia aeg.

Hääd kiigepüha ehk lihavõtteid!

www.naiskodukaitse.ee © 2024 » Naiskodukaitse